LHBTI protest in Oud-Beijerland - Ambytious
Nieuwe minishoot & Ambytious fotografie
1 maart 2022
Nieuwe minishoot & Ambytious fotografie
1 maart 2022

LHBTI protest in Oud-Beijerland

Deze blog is iets meer persoonlijk dan fotografie-achtig. In de aanloop naar dit event zag ik verschillende media die zonder verder enig onderzoek te doen, alles van elkaar en facebook kopieerden. Daarom wilde ik graag mijn kant/oogpunt vertellen.

Mocht je dit nog niet van mij weten. Hi, ik ben Amber (links op de foto), 27, bi of pansexueel. Ligt er aan hoe je beide wil definiëren. Ik hou van en val op mensen, ongeacht hun geslacht. Al bijna 11 jaar heb ik een relatie met een man dus voor buitenaf ziet dit er uit als een hetero normatieve relatie. Hierdoor heb ik weinig te maken met de negativiteit die LHBTI+ zijn met zich mee kan brengen. Dat wil niet zeggen dat ik mij hier niet voor in zet. Verder ben ik fotograaf, totaal geen tekstschrijfster. Toch is dit beter te verwoorden met woorden ipv foto’s. Of vooral, met foto’s voelde te brutaal.

Waarom het protest?!

Gisteren speelde InSalvation in de EGHW (Evangelische Gemeente Hoeksche Waard) in Oud-Beijerland. En wij stonden te demonsteren met regenboogvlaggen.

Of all moments, waarom nu?!

InSalvation is een christelijke band die hun optrede in Monnickendam cancelde vanwege een homoseksuele dominee: Lees hier meer

De EGHW heeft een statement staan over Homoseksualiteit op hun website. En dit is een zeer pijnlijk statement: Lees hier hun volledige statement
“De Bijbel leert dat een man en vrouw voor elkaar geschapen zijn. Het huwelijk is Gods uitvinding en bedoeld als liefdesrelatie en levenslang verbond tussen een man en een vrouw. Seksualiteit moet volgens de Bijbel plaatsvinden binnen dit huwelijk. Een homoseksuele relatie wijkt af van Gods oorspronkelijke bedoeling en daarom zien wij deze relatie als een zonde. We vertrouwen er op dat God iedere gelovige homoseksueel kracht en genade geeft om een andere weg te gaan, zodat diegene tot zijn of haar doel komt.” En “Voor homoseksuele gelovige die ervoor kiezen om alleen te blijven, gelden binnen de EGHW geen belemmeringen”

Dit alles heeft de LHBTI+ groep en de organisator van het protest aangekaart bij onze “regenbooggemeente” Hoeksche Waard. Meer info over regenboog gemeente HW kan je hier lezen Lees hier meer .

In het kort zet de regenbooggemeente zich in voor: acceptatie van LHBTI’ers, zichtbaarheid dat Hoeksche Waard een regenbooggemeente is. Wat dat inhoud is het mogelijk maken van ontmoeting en sociale en fysieke veiligheid.

Klinkt goed toch?! (en hard nodig)

GroenLinks heeft namens hun zelf, Constructief Hoeksche Waard en Partij van de Arbeid vragen gesteld aan de gemeente over deze situatie. Helaas: “Wethouder Harry van Waveren (Cultuur, Lokalen HW) ziet geen reden de zakelijke relatie met De Poort te verbreken, ook niet nu op 22 oktober een controversieel optreden gepland staat in De Poort. Van Waveren zegt te begrijpen dat de lhbti-gemeenschap grote moeite heeft met de komst van InSalvation. “—“  Zelfs in christelijke kringen gingen stemmen op om de band in de ban te doen. ,,Als gemeente staan wij neutraal in deze kwestie’’, aldus Van Waveren, die erop wijst dat vrijheid van meningsuiting én vrijheid van geloof allebei erg belangrijk zijn.” Bron: AD

Je kunt je niet inzetten voor acceptatie, zichtbaarheid en sociale en fysieke veiligheid van LHBTI’ers EN neutraal blijven. Ik begrijp dat het verbieden van de komst van de band in strijd is met vrijheid van meningsuiting en geloof. Maar het was zeker een mogelijkheid geweest voor de gemeente om zich uit te spreken.

De reactie vanuit de gemeente was voor mij teleurstellend, maar zeker niet onverwachts.

Al deze dingen bij elkaar, de redenen waarom er toch al pride is en inzet nodig is voor LHBTI’ers (hier kan ik nog wel 20 pagina’s of meer over schrijven) is de reden waarom wij met onze regenboog vlaggen bij de kerk stonden gisteren avond.

Het is goed verlopen.

Ik vond het ontzettend spannend. Nieuwe dingen zijn altijd spannend. Hier wist ik echt niet wat ik kon verwachten! We hebben allemaal wel eens beelden gezien van politie/beveilig/handhaving die protesten uit elkaar slaat. Het feit dat de handhaving onze doodlopende straat inreed, voor de deur keerde, even stil bleef staan en daarna weer weg reed hielp niet mee.

Toen we bij de protestlocatie aankwamen zakte mijn spanning. Christel van de organisatie ken ik al bijna 10 jaar en zij was al aanwezig. Net zoals andere bekende. We bonden onze vlaggen om als cape, aan borden en scootmobiel. We stonden volledig in het zicht van iedereen die met de auto naar het concert kwam. Zo... En dan… Dan krijg je interactie. De volgorde zal misschien niet kloppen maar dit zijn een aantal dingen die zijn gebeurd:

Er kwamen mensen met pride vlaggen aan die ik nog niet kende. Met deze mensen heb ik hele fijne gesprekken gehad.  En ook wel heftige gespreken gehad over hun ervaringen. Er kwamen mensen die in onze lokale politieke partijen zitten om zich positief over ons protest uit spreken.

Toen stapte een vrouw uit een van de auto’s. Zij liep rechtstreeks naar ons toe. Vertelde ons hoe fijn en goed ze het vond dat wij hier stonden, dat haar dochter lesbisch is en dat ze een fantastische meid is. Dat ze zo trots op haar is en van haar houdt. Dat ze weet wat de band heeft gedaan, maar toch nog wilde gaan. Maar heel blij is dat wij hier staan. Ze ging binnen kijken of ze zich er misschien nog over uit kon spreken.

Een andere vrouw kwam naar ons toe, ze vertelde dat haar broer homoseksueel is en dat God van ons houdt. Nu ben ik zelf niet gelovig, maar je voelt wel de positieve en goede intentie.

Een ander vertelde ons dat ze het enorm respecteert dat we ons durfde te verzetten tegen een instituut.

Een dame uit poortwijk kwam naar ons toe met 2 zakken met mini mars/bounty/snicker chocolade lekkers. Dat ze het zo goed vond dat we hier stonden en het zo erg vond dat de banner was op gehangen. Als een trap na. Zo voelde de banner van InSalvation ook. Deze was opgehangen nadat het concert al was uitverkocht en nadat de frustratie over hun komst al was uitgesproken.

Ik weet niet of ik gesprekken met mannen die langs zijn gekomen volledig heb gemist, of dat het niet is gebeurd.

Er kwam een dame, dit vond ik het meest heftig, die bij iedereen de tijd nam. Een voor een liep ze ons langs, hield degene vast die het toe stond en vertelde ons dat we het waard waren, dat god ons zag, dat god van ons hield. Dat zij er was als teken van god. Ik voelde de liefde die zij uitstraalde. Echter maakt dit mij niet direct gelovig, want ik heb de uitstralende liefde vaker gevoeld bij zeer spirituele mensen. Over haar uiteraard goede bedoelding voelde ik wel weerstand. Een onbekende of god hoeft mij niet te vertellen dat ik er mag zijn of dat ik mijzelf mag zijn. Ik weet wie ik ben, ik ben trots op mezelf en mijn seksualiteit is wel het laatste waar ik mee zal zitten. Het is zelfs iets waar ik ongelofelijk (unintended pun) dankbaar voor ben. Wij stonden daar voor andere mensen, mensen die nog niet zo zeker zijn. Ook voelde haar uitzendende aura/energie wat indringend en ongevraagd.

Door de kerk waren wij uitgenodigd om na de aanvang van het concert thee en koffie te komen drinken om op te warmen en soort van te vieren dat er geen problemen zijn geweest en het protest goed verlopen is.

Toen wij hier stonden kwam een vrouw ons nog rozen brengen. Met een kaartje eraan met de tekst “Spreek positieve woorden over jezelf en anderen. Woorden hebben kracht!” “Yes en Amen”. Tja, dat laatste had niet gehoeven. Met de rest ben ik het helemaal mee eens. We hebben niet voor niets vanuit de hardcore punk scene de uitspraak PMA:  POSTIVE MENTAL ATTITUDE. De vibe van deze vrouw was ook niet prettig. Een soort geforceerde, gemaakte liefde. Heel apart om mee te maken.

Nu ik dit schrijf realiseer ik mij ook dat veel van de positiviteit en liefde die deze christenen ons mee wilde geven ik al krijg vanuit muziek, vrienden, spiritualtiet, samenzijn en familie. Hier heb ik geen god voor nodig. Als je dat wel nodig hebt, helemaal prima, maar laat de LHBTI+ mensen zichzelf zijn binnen en buiten het geloof.

1 van de heren uit ons protest, een oudere man die nu bijna 10 jaar uit de kast was, ging in gesprek met de verkeersregelaars die nu niets te doen hadden. Deze jonge gasten snapte niet waarom wij hier uit protest stonden. Toen zij de uitleg kregen over dat InSalvation niet wilde spelen in de andere gemeente en dat onze regenboog gemeente zich niet wilde uitspreken, snapte ze ons protest!

Toen er daarna een jongetje voorbij fietste en heel hard HOMO schreeuwde, iets waar niemand van onze groep ook maar moeite deed om op in te gaan, werd de verkeersregelaar pissig. Hij sprak hem aan en is achter hem aangegaan. Dat er op een negatieve manier homo geschreeuwd word is natuurlijk niet prettig, maar ik vond het een mooi moment dat de mensen van de kerk die buiten stonden konden zien dat dat gebeurt. Zo pats boem voor je kerk waar iedereen uit liefde is.

Toen aan het eind Raymond (de oprichter van LHBTI+ Hoeksche Waard, en contactpersoon tussen het protest en de kerk) met de contactpersoon van de kerk stond te praten en ik hier toevallig naast stond, heb ik wel flink op mijn lip staat bijten. De man van de kerk was blij met een positief verlopen protest maar dat was het ook. Ik kreeg sterk het gevoel dat we totaal geen invloed op het gedachtengoed van de kerk hebben gehad.

Ik heb geprobeerd wat mensen te interviewen. Conclusie: ik verschuil mij liever achter de camera en maak stiekem foto’s. Ook heb ik liever  daglicht of een flits lamp, niet mijn filter op mijn camera. Dus de foto’s zijn niet heel geslaagd maar laat zien dat er mensen waren. Een deel van hen wilde er ook wat bij vertellen.

Wat hebben we bereikt.

Mijn eerder genoemde gevoel dat we totaal geen invloed hebben gehad verdween toen we aan het napraten waren met een klein groep je in de kroeg. Onder genot van een bittergarnituur.

We hebben gezorgd voor zichtbaarheid van de LHBTI’ers. We hebben een gesprek op gang gebracht. Er is veel media aandacht voor geweest. Ook binnen christelijke nieuwspagina’s.

3 tot 10% (onderzoeksresultaten verschillen nogal) van de mensen is niet hetero en cis. Dit is een enorme groep. En ik ben blij dat we die hebben kunnen vertegenwoordigen in dit standpunt.

Raymond gaat nog verder in gesprek bij de EGHW.

Ik hoop dat er nog gesprekken volgen bij de gemeenteraad en er meer moeite en inzet komt vanuit de gemeente dan alleen een vlag hijsen op coming out day.

Wij zelf hebben het gevoel dat we niet gewoon hebben stil gezeten en hebben afgewacht tot anderen verandering in de wereld brengen.

En we hebben zeker wat betekend voor de verschillende mensen die ons kwamen bedanken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *